Gea Boschma

Gea slider:header-over mij kantoor

GEA BOSCHMA

“Als kind woonde ik aan de rand van de stad en keken we uit op de Friese weilanden, in de verte zag je wat dorpjes liggen. Wat bijzonder was dat! Ik genoot van het uitzicht en kon er lekker bij wegdromen. Met laarzen aan naar buiten en de weilanden in; heerlijk! En in die buitenlucht, in die weidsheid kon ik mijn fantasie de vrije loop laten. Ik plukte en verzamelde van alles uit de natuur. Later hoorde ik dat mijn moeder, als boerendochter, ook het liefst buiten was en van alles in haar jaszakken deed, tot aan kikkerdril toe! Het zit in de genen.”

“Het was mijn moeder die me de liefde voor textiel bijbracht. Ze leerde me van alles op dit gebied. Op de middelbare school kreeg ik de keus om textiele werkvormen als eindexamen te doen en zo werd me ook de kunstgeschiedenis, materialenkennis en vooral de beeldende kant bijgebracht.

Het vervolg was de opleiding Mode & Kleding en later Kunst & Design, waar ik als vormgever ben afgestudeerd.

Na flink wat jaren in de zorg gewerkt te hebben kriebelde de kunst en ben ik aan de slag gegaan, op zoek naar mezelf als beeldend kunstenaar. Ik heb de textiel herontdekt en samen met de natuur heeft dit bijzonder werk opgeleverd. Het cirkeltje is rond, ik ben weer terug in mijn jeugd en doe dat wat ik altijd al heerlijk vond.

Door de vondsten uit de natuur in combinatie met textiel ontstaan persoonlijke, omgevingsgerelateerde objecten, die stuk voor stuk uniek zijn.

GEA ALS KUNSTENAAR

“Geboren en getogen in Friesland het prachtige weidse landschap, de Friese kust, de Waddeneilanden, de wind, het water en ook de Friese klei maken me tot wie ik ben en wat ik maak. Ondertussen weet ik veel mooie en bijzondere plekjes te vinden om uit te waaien, tot rust te komen en bijzondere schatten te vinden, langs de kust, in het bos of op de heide. Maar ook op rommelmarkten kom ik vaak mooie vondsten tegen.

Als klein meisje verzamelde ik al van alles en was graag buiten, in de natuur of bij mijn Pake en Beppe op de boerderij. Diep van binnen wist ik toen al dat ik kunstenaar was of wilde worden. Takken, bladeren, bloemen en andere vondsten kwamen in lijstjes op mijn kamer of ik gaf ze cadeau. Het was er altijd al, want eigenlijk werk ik nog op dezelfde manier als toen.

In mijn atelier in Leeuwarden verzamel ik al mijn vondsten van mijn struintochten, geef ik workshops en ontstaat mijn eigen werk.
Een aantal jaren geleden ben ik mijn kunstenaarschap opnieuw gaan ontdekken en ontwikkelen, wat heeft geleid tot het volgen van de BIK-opleiding waardoor ik nu Beroepskunstenaar in de Klas ben en kunstprojecten voor scholen ontwikkel en uitvoer – de uitvoering is natuurlijk het allerleukste!

Daarnaast ben ik Herinneringsspecialist en begeleid ik rouwenden om herinneringen vast te leggen in een kunstwerk. Een bijzonder mooi en intens ‘verwerkings’ proces waarin prachtige, vaak onverwachte verbindingen worden gelegd tussen de rouwende, de overledene en de gezamenlijke herinneringen.”

"Ik kan me heerlijk verliezen in het buiten zijn, struinen en het maken van objecten."

Struinkunstenaar.....

Een poosje geleden werd ik benaderd door Lisette van struinkunst.nl – een website vol creativiteit geïnspireerd op de natuur. Lisette maakt zelf prachtig werk en inspireert anderen om ook aan de slag te gaan in of met de natuur. Lisette vroeg me of ik in de rubriek Struinkunstenaars wilde staan middels een interview. Ja natuurlijk, dat wil ik maar wat graag! En, het is een prachtige pagina geworden!