Gea Boschma

Gea slider:header-rouw en verlies

ROUW en VERLIES verwerkt in een kunstwerk

Rouwen ervaart iedereen anders, in tijd, ruimte en emotie.

Wanneer een dierbare overlijdt blijf je vaak achter met een leeg gevoel. Tastbaar zijn nog de persoonlijke spullen en kleding. Na verloop van tijd doe je spullen weg, met name kleding. Want, rouwverwerking is niet alleen het verwerken van verlies, wennen en accepteren dat alles anders is; het is ook kasten legen…  Zo ontstaat er letterlijk ruimte voor een nieuwe invulling, omdat het leven, hoe moeilijk ook soms, verder gaat.

Heb je zo’n kledingstuk of ander voorwerp? Hoe zou je het vinden om hier een kunstwerk van te maken en het een mooie plek in je huis te geven? Zodat je de herinnering voor altijd kunt bewaren.

‘Tijdens het weven, het verbinden werd er zoveel aangeraakt diep van binnen. Mooie, bijzondere en soms vergeten herinneringen kwamen naar boven. Ik kon in alle rust vertellen. Gea luistert en benoemt zo nu en dan wat er gebeurt, heel bijzonder om zo bewust te worden van een onbewust verbindend proces.’

Verbinding maken met je herinnering en jezelf is de grootste rijkdom die er is.

Wat er aan vooraf ging:

“Na het overlijden van mijn vader was er bij mij, naast het intense verdriet, de behoefte om te creëren. De behoefte om mijn herinneringen en emoties vast te leggen in een kunstwerk. Al eerder had ik kleding verwerkt in een wandobject en mijn moeder kwam met het idee om een overhemd van mijn vader te gebruiken in een nieuw kunstwerk. Zo ontstond mijn eerste Herinneringslandschap. Het proces van verbinden, van weven met dit tastbare, dierbare kledingstuk maakte dat ik een bijzonder proces van rouwverwerking voor mezelf creëerde….. het voelde zo goed. Ik kon het verlies loslaten en leerde het anders vasthouden.

Mijn tweede Herinneringslandschap maakte ik in 2018. Toen overleed mijn broer. Er bleef niets tastbaars achter; we moesten het met herinneringen en foto’s doen. Tijdens een herdenkingsdienst met Allerheiligen kreeg ik een steen, om net als de overige aanwezigen, deze bij een monument voor alle overledenen te leggen. Ik voelde dat die steen met mij mee moest en hij verdween in mijn broekzak… Om thuis te verwerken in een kunstwerk voor mijn broer. Om de steen creëerde ik een landschap met de zee, het bos, de natuur waar mijn broer zo van hield en zo graag was. Het werd een verbinding tussen het tastbare en de herinnering. Het is bijzonder om een kunstwerk in huis te hebben met zoveel emotie en herinnering erin verweven.”

Procesvoorbeelden

Gea begeleidt jou met het maken van een Herinnerings-kunstwerk

Door eigen ervaring met verlies en rouwverwerking is Gea gaan onderzoeken of ze bij kan staan met het verwerken van het verlies van en rouwen om van een dierbare.

Hoe bijzonder zou het voor jou zijn om van een kledingstuk of persoonlijk voorwerp van je verloren dierbare een blijvende herinnering te maken, verweven in een kunstwerk? En hoe mooi zou het zijn als dit kunstwerk door jou zelf is gemaakt! Gea helpt je er graag bij. Het totale traject duurt 8 weken, waarin je samen met Gea de rust en ruimte neemt om alle mogelijkheden van het door jou gekozen kledingstuk of voorwerp te verkennen en te verwerken.

Tijdens dit proces verbind je je met de herinnering, met jouw dierbare. Vaak wordt dat ook letterlijk zo gevoeld. Het creëren van kunst, het met je hart en je handen bezig zijn, zorgt er voor dat je vanuit je hart, gevoel werkt en dat er mooie, soms op de achtergrond geraakte, herinneringen naar boven komen. Gea luistert naar je en begeleid je in dit proces.

Door het samenvoegen van zelfgekozen voorwerpen en materialen kom je in een aangename cadans, een flow waarin je handen je hart volgen. Naast het fysieke verbinden is het ook een proces van verdriet verwerken, van rouwen. Pijnlijke en verdrietige rouwrandjes worden met elkaar verbonden. Intuïtief maak je een heel persoonlijk kunstwerk waarin je je verbindt met je herinnering of dierbare.

20191024_172450

PRAKTISCH

“Bij het creëren van je eigen Herinneringskunstwerk maak je ruimte voor jezelf. Het resultaat is altijd goed,
heel persoonlijk en van jou. Tijdens het proces is er alle tijd en ruimte voor je verhaal, je vertelt me wat je kwijt wilt, niks hoeft of moet, ik luister en help je verbinding te maken door middel van je kunstwerk.”

HOE HET ZOU KUNNEN

  1. We maken een afspraak om kennis te maken. Als het kan buiten, bijvoorbeeld aan de kust of in het bos. We kunnen dan besluiten alvast materiaal te verzamelen. Een soort huiswerk dus.
  2. We gaan de basis van het Herinneringskunstwerk leggen.
  3. Verfijning van de basis en het aanbrengen van persoonlijke details. Neem je met twee personen deel, dan maken we tweemaal een individuele afspraak.
  4. Afronding van het proces, een terugblik op de voortgang en bespreking van het kunstwerk.
  • Bij elke samenkomst ben ik 2 à 2½ uur beschikbaar voor je.
  • Na de eerste afspraak beslis je of je door wilt gaan.
  • Ik ben altijd bereikbaar via app.

KOSTEN

Het totale traject van 5 – 8 weken waarin jij op eigen wijze het proces mag aangaan om je verlies te verwerken onder begeleiding van Gea;
• De kosten bedragen € 595,- per persoon.
• Kom je samen dan betalen jullie € 795,- voor jullie samen.

Bovenstaande bedragen zijn inclusief btw en excl. reiskosten (afhankelijk van af te spreken locatie)

Lees, in onderstaande artikelen,  meer over Gea Boschma als  Herinneringsspecialist:

• Artikel LC Rouwverwerking met beeldende kunst. Herinneringen verweven.